topfoto-droogijsreinigen

Droogijsreiniging

Droogijsreiniging gespecialiseerd en gecertificeerd

Cleanfix Schoonmaakdiensten is gespecialiseerd in het reinigen door middel van droogijsstralen. Met deze methode wordt hardnekkig vuil als olie, vet, was, hars, lijm, inkt, kunststof of rubber, kleurstof, bitumen, verf en gom op een effectieve en snelle manier verwijderd, zonder dat hier milieu-onvriendelijke chemicaliën voor nodig zijn. 

Droogijsreiniging is een perfecte oplossing voor het reinigen van machines en instellaties omdat er tijdens het droogijsstralen geen onderdelen gedemonteerd hoeven worden. Door in-line reiniging is er minimale productiestilstand. Bovendien is droogijsreiniging zo effectief en snel dat dit nogmaals een aanmerkelijke  tijdwinst oplevert ten opzichte van traditionele reinigingsmethoden. 

Wat is droogijsstralen?

Bij droogijsstralen worden droogijskorrels (pellets) onder hoge druk tegen het te reinigen oppervlak gespoten. Droogijs wordt ook wel koolzuursneeuw genoemd en is een vaste vorm van koolstodioxide (CO2). Het droogijs heeft een temperatuur van -78 graden Celcius. 

Via persluchtstroom worden de droogijspellets met een straalslang en een pistool met speciale nozzle met grote precisie op het te reinigen oppervlak geschoten. Wanneer de pellets met hoge snelheid het oppervlak raken, worden ze onmiddellijk omgezet in gasvorm. Dat is de reden dat bij het reinigen -anders dan bij bijvoorbeeld stralen met zand of glasparels- geen reststoffen achterblijven. 

Ook het meest hardnekkige vuil wordt met droogijsstralen verwijderd. Dat komt door 3 effecten: 

 1. Inslag
  De persluchtstroom die het droogijs versnelt en het ontwerp van de straalpijp zorgen voor een grote kinetische energieoverdracht.
 2. Thermoshock
  Door het temperatuurverschil tussen het te behandelen oppervlak en het droogijs ontstaat een grote temperatuurgradiënt. Deze temperatuurgradiënt veroorzaakt microscopische scheurtjes in de te verwijderen laag, waardoor deze makkelijker loskomt.
 3. Micro-explosie
  Op het moment dat een droogijsdeeltje het te behandelen oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume van het gas is ongeveer 800 keer groter dan het droogijsdeeltje. Dit veroorzaakt een liftende kracht waardoor het vuil verwijderd wordt.

Wanneer wordt droogijsstralen ingezet?

Doordat droogijsstralen een droge reinigingstechniek is en er verder geen chemicaliën worden gebruikt, kan het in veel sectoren worden ingezet. Ook wanneer er hoge eisen worden gesteld aan hygiëne, zoals in de voedingsmiddelenindustrie. Met droogijsstralen worden machines en installaties weer ‘als nieuw’, ontdaan van opgehoopt vuil, olie en andere hardnekkig klevende stoffen. 

Droogijsstralen is een reinigingsmethode voor specialisten

Bij droogijsreiniging wordt hoogwaardige apparatuur gebruikt, ontworpen om onder zeer hoge druk de koude CO2 met grote precisie op het te reinigen oppervlak te stralen. Het werken met deze apparatuur is voorbehouden aan speciaal opgeleide medewerkers, als waarborg voor een snelle, effectieve en ook veilige reiniging. 

Cleanfix Schoonmaakdiensten heeft veel ervaring opgedaan met deze reinigingsmethode, onder meer in de volgende sectoren:

 • voedingsmiddelenindustrie
 • (groot-)keukens, hotels en restaurants
 • openbare ruimtes als stationshallen en wachtruimtes
 • etc

De voordelen van droogijsstralen op een rij

 1. Geschikt voor vele oppervlakken
  Doordat de droogijspellets bij contact met de oppervlakte direct worden omgezet in gas, treden er geen beschadigingen op: alleen het vuil wordt verwijderd. De druk waarmee wordt gereinigd varieert van 2 tot 16 bar. 
 2. Milieuvriendelijk en hygiënisch
  Bij droogijsstralen worden geen andere middelen gebruikt dan bevroren CO2 en perslucht. Nadat het vuil is verwijderd blijven er geen reststoffen achter en kan de productie direct worden hervat.  Droogijspellets zijn smaak- en geurloos en zijn vrij van ziektekiemen en bacteriën. 
 3. Snel en effectief
  Door het gebruik van speciale apparatuur en nozzles (het spuitstuk) zijn ook moeilijk bereikbare plaatsen te reinigen. Het grote voordeel hiervan is dat machines niet gedemonteerd hoeven worden voor een effectieve schoonmaakbeurt. De verstoring van de productie is minimaal, wat enorm veel tijdwinst -en dus geld- oplevert.

Neem contact op

Wij wijzen u op onze privacyverklaring.